Empathise

Afstudeeronderzoek Ondernemerschap & Retail management

Empathisefase

De eerste fase van het Design Thinking proces betreft de Empathisefase. Bij deze fase wordt er empathie ontwikkelt voor alle betrokkenen voor een complex probleem. Het doel van deze fase is om aannames en vooroordelen achter te laten, en doormiddel van empathie de basis te leggen voor een oplossing die de mens centraal stelt (Dekker, 2019). 

Aanvankelijk wordt er intern geïnventariseerd welke personen/afdelingen belang hebben bij het onderzoek. Deze mensen/afdelingen worden stakeholders genoemd. De stakeholders hebben belang bij de resultaten van het onderzoek, maar dienen ook informatie te verzorgen. 

Om in kaart te brengen wie de stakeholders voor het onderzoek bij Beko Groothandel zijn, is er een stakeholdermap opgesteld, deze is hieronder weergegeven.

Voor het onderzoek wordt in eerste instantie gekeken welke onderwerpen het proces beïnvloeden. Zo spelen er allerlei marktontwikkelingen die van invloed zijn op het onderzoek waar rekening mee dient gehouden te worden.                               

Om uit te zoomen op het probleem van Beko Groothandel en te kijken naar de ontwikkelingen op de markt, kan er op gedrukt worden op de onderstaande knop om de eerste fase van empathise te openen.

De tweede fase van empathise betreft de deskresearch waar het onderwerp mee te maken heeft. Door op onderstaande knop te drukken wordt de relevante pagina geopend.  

Om inzicht te verkrijgen bij een bedrijf wat momenteel veel aan export doet en opereert in dezelfde branche als Beko Groothandel, heeft er een afspraak plaats gevonden bij Royal Steensma. Om de verkregen inzichten te tonen en vergaarde informatie die in de volgende fases gebruikt wordt, kan er op onderstaande knop gedrukt worden.

Onder de huidige exportklanten is een klanttevredenheidsenquête afgenomen om de wensen, behoeften en huidige werkwijze in kaart te kunnen brengen. Dit is waardevolle informatie voor Beko Groothandel voor het onderzoek om zo te streven naar een duidelijke werkwijze. Om de relevante pagina te openen, kan er op onderstaande knop worden gedrukt. 

De voorlaatste stap van empathise betreft de interviews met interne stakeholders, hierbij wordt mede door gesprekken in kaart gebracht waar de onderneming heen wil, hoe huidige zaken momenteel geregeld zijn en tegen welk probleem ze aan lopen. Door op onderstaande knop te drukken worden de interviews weergegeven.

De laatste stap van empathise betreft theoretisch kader. Hier wordt de verzamelde informatie uit de ontwikkelingen en interviews aan elkaar gekoppeld om het op deze manier navolgbaar te kunnen maken. Door op onderstaande knop te drukken wordt het theoretisch kader geopend.

Wanneer alle fases van empathise zijn doorlopen, kan er het volgende samengevat worden:

Beko Groothandel, dé leverancier van grondstoffen voor bakkers in Nederland en België, wordt geconfronteerd met een afname van het aantal bakkerijen wat voor een stagnatie van de omzet zorgt. Wanneer er wordt uitgezoomd op het probleem van Beko Groothandel en er gekeken wordt naar marktontwikkelingen kan er geconcludeerd worden dat er door de hoge energie- en grondstofprijzen, uitdagingen op de arbeidsmarkt en een daling van de consumptie van brood oorzaken zijn van een afname van het aantal bakkerijen in Nederland en België, wat uiteindelijk in de toekomst zorgt voor een daling in omzet.

Naast de alledaagse leveringen van bakkers in Nederland en België exporteert Beko Groothandel haar grondstoffen al tientallen jaren naar een aantal landen over de hele wereld, maar wordt dit nog als nevenactiviteit gezien. Wanneer er naar de deskresearch wordt gekeken op het gebied van export kan er geconcludeerd worden dat er een groei ontstaat bij het exporteren van levensmiddelen, hoe dit logistiek geregeld wordt, welke afspraken de NVWA heeft en hoe er nieuwe exportklanten gevonden kunnen worden. Met deze informatie wordt verdergegaan in dit onderzoek om het probleem op de Nederlandse markt aan te pakken en naar mogelijkheden te zoeken om uiteindelijk te kunnen groeien door meer in te zetten op export en het omzetaandeel te kunnen vergroten. Hiervoor is er een afspraak gemaakt met Royal Steensma wat opereert in dezelfde branche om te kijken hoe de werkwijze is gesteld zodat dit vertaald kan worden naar de eigen onderneming. Om de klanttevredenheid van de huidige exportklanten in kaart te brengen is er een enquête afgenomen. Hieruit kwam naar voren dat onder een klant de huidige werkzaamheden niet helemaal vlekkeloos verlopen. Zo dient de huidige werkwijze aangepast te worden, wat in de toekomst overgebracht wordt op (nieuwe) exportwerkzaamheden. Ook zijn de wensen en behoefte van de interne stakeholders meegenomen en wordt vermeld voor welke informatie de stakeholders van belang zijn. Dit is verwerk in de vorm van interviews. 

Om van het overkoepelende probleem in te zoomen op het probleem bij Beko Groothandel, kan er gedrukt worden op onderstaande knop. 

Bestemd voor: Beko Groothandel
Gemaakt door: Riemer de Boer
NHL Stenden Leeuwarden 
Ondernemerschap & Retail management 

Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin