Wanneer 2021 vergeleken wordt met 2019, kan er geconcludeerd worden dat er een toename is van 4,2% is bij SITC 0 'Voeding en levende dieren'.
Wanneer 2021 vergeleken wordt met 2019, kan er geconcludeerd worden dat er een toename van 59,4% is bij SITC 4 'Dierlijke en plantaardige oliën en vetten'.
Het totale document van het CBS omtrent de cijfers van import/export kan door de knop hieronder de drukken geraadpleegd worden.
Cijfers zijn vanaf 2008 tot en met 2021 en zijn in verschillende tabellen verdeeld (CBS, 2021).
Groei van de export bij levensmiddelen is een relevant kennisgebied, omdat dit aantoont dat het aantal toeneemt. Dit zal weer interessant zijn voor Beko Groothandel om hier op in te spelen. De bron komt van het CBS, dit houdt in dat het betrouwbaar is, dit zorgt er weer voor dat deze methode verantwoord is.
Afspraken NVWA
Vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn er rondom het exporteren van levensmiddelen allerlei afspraken waar rekening mee dient te houden. Export is het uitvoeren van goederen, planten en dieren naar het buitenland. Bij export landen buiten de EU spreken we over export naar 'derde landen'. Daarover zijn hieronder de volgende zaken relevant.
Eisen van derde landen
Overheden van derde landen kunnen eisen stellen aan de invoer van goederen, planten en dieren. De eisen zijn erop gericht om te zorgen dat de dieren of planten gezond zijn, en de goederen veilig zijn voor de mensen, dieren of planten in dat land.
Het kunnen over de volgende eisen gaan:
- Ziektes (plant en dier)
- De origine
- Het productieproces
- Gebruikte ingrediënten
- De verpakking
- De manier van vervoeren
- De controles door de Nederlandse overheid
- De benodigde documenten
Controles op eisen van derde landen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de plantaardige keuringsdiensten NAK, NAK tuinbouw, KCB en BKD hebben een belangrijke rol in de export van goederen, planten en dieren vanuit Nederland, omdat derde landen eisen dat zij de volgende taken uitvoeren:
Exportdocumenten afgeven na controles op zendingen.
Controleren of bedrijven voldoen aan specifieke voorwaarden van derde landen.
Controles door derde landen faciliteren. Dit gebeurt via vragenlijsten of inspecties in Nederland waardin wordt gefocust op het toezicht op en/of prestaties van bedrijven. Op basis daarvan bepalen sommige derde landen of een Nederlands product, plant of dier in hun land mag worden ingevoerd.
Exportdocumenten
Om goederen, planten of dieren naar derde landen te exporteren kan het nodig zijn dat u een exportdocument met de zending moet meesturen.
De NVWA geeft de volgende exportdocumenten af:
Veterinaire certificaten voor dieren, dierlijke producten en diervoerder.
Food, non-foodverklaringen voor levensmiddelen en consumentenproducten.
Free-sales verklaringen voor levensmiddelen en diervoeder.
De volgende keuringsdiensten geven namens de NVWA fytosanitaire certificaten voor planten en plantaardige producten af:
NAK (pootgoed en zaaigoed landbouwgewassen)
NAK tuinbouw (zaaizaad en plantgoed tuinbouw)
KCB (verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten)
BKD (bloembollen)
Waarvoor dient een exportdocument?
Op een exportdocument staan verklaringen en gegevens over een zending van goederen, planten en dieren. Derde landen eisen dat Nederland daar bepaalde garanties over afgeeft. Een toezichthoudende instantie controleert of de informatie op het document overeenkomt met de zending. Als dat zo is, dan geeft de instantie het exportdocument af en wordt dat meegestuurd met de zending. Het ontvangende land controleert dit.
Als een zending onverhoopt wordt geweigerd bij aankomst in het derde land, dan kunt u een exportdocument nodig hebben om de zending weer in de Europese Unie te laten komen (Import/export, 2022).
Export documenten aanvragen
Er zijn vier soorten exportdocumenten die aangevraagd kunnen/moeten worden voordat het vervoerd kan worden.
Certificaat van oorsprong (CVO)
Dit certificaat dient voor handelspolitieke doeleinden. Dit document bewijst in welk land een product is gemaakt (KVK, 2023).
EUR.1- en EUR-MED-certificaat, factuurverklaring
Een EUR.1- en EUR-MED-certificaat en een factuurverklaring zijn documenten voor het verlagen of vrijstellen van invoerrechten (KVK, 2022).
Legalisatie handtekening
Een legalisatie handtekening dient voor rechtszekerheid. De ontvanger wil soms een bevestiging van wie het contract of de factuur ondertekend. Met deze legalisatie verklaart de KVK dat deze persoon hier toe bevoegd is (KVK, 2023).
ATA-carnet
Een ATA-carnet wordt gebruikt wanneer handelsmonsters, tentoonstellingsmateriaal en beroepsmateriaal mee wordt genomen naar een land buiten de EU en weer terug (KVK, 2023).
Documenten aanvragen via logistiek dienstverlener
Voor het invullen van transportdocumenten worden vaak expediteurs ingeschakeld. Het verschil tussen transport en expediteur is dat een transporteur alleen goederen vervoert. Een expediteur regelt het hele proces rondom het exporteren van goederen.
Expediteurs zijn tussenpersonen. Ze zorgen voor vervoer van uw goederen en alles wat daarbij komt kijken. Naast het vervoer regelt een expediteur het volgende:
Juiste documenten
Verzekeringen
Opslag van goederen
Douane formaliteiten
De expediteur vervoert de goederen niet zelf, dat doet de transporteur. De expediteur regelt wel een vervoerder voor de klant en sluit een vervoersovereenkomst af met de transporteur.
Goederen exporteren binnen de EU
Binnen de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van goederen. Dit levert veel gemak op als er goederen worden geleverd aan de klanten in de EU-landen. Zo hoeft de afnemer geen invoerrechten te betalen. Voor de verzender geldt het 0% BTW-tarief als er vanuit Nederland goederen worden geleverd aan een zakelijke klant. Wel moeten de product eisen binnen de EU gecheckt worden en die in het land waar naartoe het verscheept wordt. Zo is binnen de Europese Unie een CE-markering verplicht. Deze markering geeft aan dat een product voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
Voor exporttransacties binnen de EU zijn documenten zoals een factuur, paklijst en vervoersdocumenten meestal voldoende. Mocht een van deze ontbreken kan de douane van het betreffende land de goederen weigeren en worden dan ingenomen en meestal vernietigd.
Zakelijke klanten: gebruik het 0% BTW-tarief
Als goederen worden geëxporteerd naar een zakelijke klant in een ander EU-land, wordt het 0% BTW-tarief gebruikt. De afnemer betaald dan de lokale BTW, niet de Nederlandse BTW.
Hiervoor moet wel aan twee voorwaarden voldoen:
De klant heeft een geldig BTW-identificatienummer
Er kan aangetoond worden dat de goederen zijn geleverd aan een afnemer in een ander EU-land. Dit bijvoorbeeld met een vervoersdocument.
Er zijn verschillende vervoersdocumenten:
CMR-vrachtbrief: wegvervoer
CIM-vrachtbrief: spoorvervoer
AWB: luchtvervoer: luchtvervoer
B/L: zeevervoer
Controleer welke product eisen er zijn
Een product moet veilig en bruikbaar zijn voordat het verkocht kan worden op de markt. Daarom is het verstandig om na te gaan welke product eisen er in de Europese Unie gelden voor de producten die geëxporteerd worden.
Controleer de nationale wetgeving.
Veel landen eisen productinformatie in de taal van het land. Dit geld vaak voor gebruiksaanwijzingen, maar ook voor de etiketten en de verpakkingen.
Stappenplan om te exporteren
Onderzoek de exportmarkt
Onderzoek of het exportland geschikt is voor de producten die je wilt gaan exporteren. Houdt daarnaast rekening met taal-en cultuurverschillen en selecteer meerdere landen voor een vergelijking.
Check de eventuele invoerbeperkingen
Ga na of je in het exportlanden je producten mag leveren, misschien gelden er sancties die de levering beperken.
Achterhaal lokale product eisen
Controleer of het exportland product eisen hebben die gelden voor jouw producten. Zo kunnen er andere etiketeisen zijn voor levensmiddelen (taal).
Kies je entreestrategie
Maak een keuze hoe je de producten die je wilt gaan exporteren gaat aanbieden in het desbetreffende land. Er is keuze tussen het werken met een handelsagent of een importeur, maar je kunt er ook voor kiezen om een eigen vestiging te openen.
Vind partners
Je vindt buitenlandse partners bijvoorbeeld op internationale beurzen of via ambassades. Maak een lijst met voorwaarden waar de partner aan moeten voldoen, plus of deze financieel gezond is.
Bepaal je exportprijs
Neem extra kosten zoals product aanpassing en transport mee in de verkoopprijs. Soms komen er ook nog kosten overheen voor keuringen of douane.
Bepaal het transport
Internationaal transport betekent meestal meer risico en hogere kosten. Het is essentieel om voor het juiste transport te kiezen. Het gebruik maken van een expediteur is hiervoor voordelig, maak afspraken wie verantwoordelijk is voor de kosten en risico's.
Let op verzekeringen
Wordt er binnen de Europese Unie geëxporteerd, dan ben je in dat EU-land product aansprakelijk. Zo is het belangrijk om na te gaan of je hiervoor al verzekerd bent. Daarnaast is het ook van belang om een goederentransport verzekering te hebben. De vervoerder is namelijk maar beperkt aansprakelijk voor schade tijdens het transport.
Mag de klant achteraf betalen? Dan bied een kredietverzekering uitkomst voor het geval deze klant niet betaalt.
Let op invoerheffingen
Binnen de EU gelden geen invoerrechten, goederen en diensten mogen vrij verhandeld worden. Buiten de EU gelden er wel invoerrechten. Ga na hoeveel invoerrechten je moet betalen wanneer je wel exporteert buiten de EU.
Bepaal de betalingsvorm
Er zijn een aantal verschillende betalingsvormen. Zo heb je de blanco betalingen en de documentaire incasso.
- Blanco betaling is een gewone betaling zoals vooruit betalen of achteraf betalen.- Documentaire incasso, hierbij betaalt de klant wanneer de documenten zoals een vervoersbewijs of keuringsrapport zijn verstuurd door de verkoper.
Maak een offerte
In de offerte wordt informatie vermeld zoals prijs, vervoer, levertijd en de betaalwijze. Spreek af wie het vervoer regelt en risico loopt voor schade tijdens het vervoer.
Leg afspraken vast
Om de deal uiteindelijk af te sluiten met de klant is het verstandig om alle afspraken schriftelijk vast te leggen in een contract. Zo zijn er verschillende soorten contracten om deze zaken vast te leggen.- Koopovereenkomst- Distributieovereenkomst- Agenturenovereenkomst
Inventariseer je exportdocumenten
Binnen de EU heb je genoeg aan een transportdocument, factuur en paklijst. Export buiten de EU zorgt voor meer documenten zoals: douanedocumenten, oorsprongsdocumenten, gezondheidscertificaten of uitvoervergunningen.
Aangifte douane
Binnen de EU exporteer je zonder douane. Goederen die buiten de EU worden geëxporteerd, moeten wel worden aangegeven bij de douane (KVK, 2021).
De stappen van het exportplan hierboven, worden meegenomen om een stappenplan te creëren voor nieuwe klanten voor de export bij Beko Groothandel.
Afspraken van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit is een relevant kennisgebied voor Beko Groothandel, omdat er afspraken zijn voor het exporteren van levensmiddelen. Beko Groothandel vervoert voor een groot gedeelte deze levensmiddelen dus zal hier rekening mee moeten gaan houden. Deze gegevens zijn daarentegen ook betrouwbaar, omdat ze afkomstig zijn van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
KVK - klanten & partners vinden voor export
Er worden goederen of diensten naar het buitenland geëxporteerd, maar de onderneming is opzoek naar nieuwe klanten of zakenpartners. Dan zijn er een aantal mogelijkheden:
Zoek zelf klanten
Er zijn verschillende mogelijkheden om in contact te komen met mogelijke afnemers en zakenpartners: - Check de landeninformatie en ontdek per land specifiek tips voor het vinden van klanten en zakenpartners.- Laat u informeren door de adviseurs van het KVK Adviesteam of Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. - Gebruik de databank van zakenpartners van het Enterprise Europe Network met profielen van honderden bedrijven uit zo'n 60 landen. - Maak gebruik van de Nederlandse Hubs in de Cities of Oppertunity, het buitenland netwerk van NLinBusiness.
Neem deel aan evenementen
- Bezoek internationale beurzen en kom in contact met mogelijke afnemers. Het Enterprise Europe Network verzorgt matchmakingbijeenkomsten op internationale vakbeurzen. - Diverse organisaties bieden evenementen aan om in contact te komen met mogelijke afnemers of leveranciers. Deze zijn gebundeld op het platform Internationaal Ondernemen. - Ga mee met een handelsmissie.
Samenwerken met een distributeur of handelsagent
Er kan samen worden gewerkt met een distributeur of handelsagent.
- Distributeur Met een distributeur wordt er gewerkt met één partij. Omdat de distributeur rechtstreeks de goederen afneemt, wordt er minder risico gelopen. Daarnaast kost het bewerken van de markt minder tijd omdat de lokale partij al een netwerk heeft. Het nadeel is wel dat er weinig tot geen binding is met de klant. Daardoor is er minder zicht op de exportmarkt.
- Handelsagent Met een handelsagent is de binding met de klanten en het zicht op de markt er wel. De agent stuurt de gegevens van de afnemers, maar er wordt wel meer risico gelopen. De handelsagent is namelijk alleen verantwoordelijk voor de marktbeweging en niet voor de inkoop en verkoop van uw goederen. Deze blijven voor rekening en risico tot het moment dat ze geleverd zijn.
- Zet een vestiging in het buitenland op
Een eigen vestiging in het buitenland geeft de meeste inzichten in de markt, maar het is tegelijk de meest kostbare vorm om nieuwe afzetmarkten op te gaan. Zo kunnen er makkelijkere afspraken worden gemaakt over de betaling en levering van goederen, maar dit kost wel meer tijd en geld.
- Check de betrouwbaarheid van buitenlandse zakenpartners
Als laatste is het verstandig om de betrouwbaarheid van buitenlandse zakenpartners te controleren. Onderzoek bijvoorbeeld of deze klant in het buitenlandse handelsregister staat ingeschreven. De organisatie kan ook een buitenlandse partner door laten lichten door een handelsinformatiebureau. Voor welke vorm export er ook wordt gekozen, zorg ervoor dat afspraken schriftelijk vast worden gelegd. Kies hierbij voor een distributieovereenkomst of een agentuurovereenkomst.
Bij een distributieovereenkomst worden afspraken zoals: exclusiviteit, het delen van de markt, taken, prijstelling en looptijd.
Bij een agentuurovereenkomst worden afspraken zoals: exclusiviteit, commissie, verkoop, onkostenvergoeding en de duur vastgelegd (Ondernemersplein, 2023).
De stappen voor het vinden van klanten/partners voor export hierboven, worden meegenomen om een stappenplan te creëren voor nieuwe klanten voor de export bij Beko Groothandel.
Deze gegevens zijn zeer relevant voor Beko Groothandel omdat de onderneming haar markt wil gaan verbreden op het gebied van export en het stappenplan van de Kamer Van Koophandel dan zeker betrouwbare informatie is. Daarnaast geeft het een inzicht om nieuwe export klanten te vinden.