
Distributiestrategie
Logistiek bij export
Hoe wordt de logistiek bij export geregeld?
Als er is besloten dat de focus op export gaat, moet het product natuurlijk ook op de juiste plaats terecht komen. In het exportplan wordt daarom ook rekening gehouden met logistiek. Daarbij gaat het om veel meer dan alleen het transport, namelijk ook leveringsvoorwaarden, douane- en vrachtdocumenten, verzekeringen, de opzet van het serviceapparaat en de retourlogistiek hebben er allemaal mee te maken.
Er zijn vijf belangrijke punten voor het transporteren van goederen naar het buitenland:
- Kies het type vervoer
- Transportverzekering
- Handelsagent of distributeur
- De grens over
- Service & retour
Kies het type vervoer. Voor het transporteren van goederen kan er gekozen worden uit weg-, rail-, lucht-, en zeevervoer. Welke vervoerswijze het beste is, hangt erg van het type goederen dat wordt getransporteerd. De snelste optie is luchtvervoer, maar dit is dan ook meteen de duurste optie. De trein is pas een goede optie bij grote afstanden, dit omdat niet veel bedrijven een spoor in de buurt hebben. Vervoer wie de weg is handig omdat er producten van deur tot deur gebracht kunnen worden. Per schip worden de meeste goederen vervoerd. Je kan daarbij onderscheid maken tussen lijnvaart of wilde vaart. Tarieven hiervan verschillen wel per categorie.
Transportverzekering. De kans op schade of diefstal tijdens het laden en lossen, in- en uitrijden van magazijnen en het transport is heel erg groot. Daarom is het verstandig om een goede transportverzekering af te sluiten. Als er regelmatig wordt gehandeld met het buitenland is het verstandig om een doorlopende transportverzekering af te sluiten. Mocht er maar af en toe iets getransporteerd worden kan er het beste per zending een verzekering afgesloten worden.
Handelsagent of distributeur. Goederen kunnen direct of indirect getransporteerd worden. Direct houdt in dat de producten direct vanuit Nederland naar de buitenlandse partner brengt. Bij indirect worden de producten verkocht via een handelsagent of importeur. Een handelsagent bemiddelt tussen de koper en de verkoper. De handelsagent maakt de deal, maar hij krijgt de goederen van de verkoper. De handelsagent krijgt voor dit bemiddelen een commissie.
De grens over. Binnen de Europese Unie is exporteren de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden. Douanecontrole en invoerrechten zijn afgeschaft. Mocht er handel worden gedreven buiten de Europese Unie, dan krijgt de verkoper er toch mee te maken.
Service & retour. Net als in Nederland is service in het buitenland ook erg belangrijk. Zo is het verstandig om een goede servicedienst op te zetten, denk hier bij niet alleen aan personeels- en organisatiekosten, maar ook aan aanrijtijden. Soms is het ook mogelijk om in het exportland een bestaande servicedienst in te huren voor je producten. Het kan namelijk voor komen dat de klant goederen retour moet sturen. Hiervoor is het handig een contract te sluiten met de transporteur dat er ook af en toe een lading mee terug gaat (Meenink, 2020).