Exportplan

Stappen van een exportplan

                                      Stappen van een exportplan                          Een exportplan kan verschillende stappen omvatten, afhankelijk van de aard en omvang van de exportactiviteiten. Over het algemeen omvat een exportplan echter de volgende stappen:  

1. Marktanalyse: een grondige analyse van de buitenlandse markt waarop gericht wordt. Dit is inclusief de vraag naar het product of dienst, de concurrentie en de regelgeving.
2. Selectie van de markten: op basis van de marktanalyse wordt er een buitenlandse markt gekozen waarop gericht wordt. 
3. Doelstellingen: bepaal de doelstelling die met de exportactiviteiten bereikt willen worden, zoals omzetgroei, marktaandeel, of merkbekendheid.  
4. Product aanpassing: pas het product of dienst aan, aan de specifieke behoeften en voorkeuren van de buitenlandse markt. 
5. Distributie: kies de juiste distributiekanalen om het product of dienst op de buitenlandse markt te brengen, zoals exporteurs, agenten, distributeurs of directe verkoop. 
6. Prijszetting: bepaal de juiste prijs voor het product of dienst op de buitenlandse markt, rekening houdend met lokale concurrentie, belastingen en invoerrechten. 
7. Promotie: ontwikkel een effectieve promotiestrategie om het product of dienst op de buitenlandse markt te promoten zoals, reclame, public relations, beurzen of direct mail. 
8. Logistiek en transport: organiseer de logistiek en het transport van het product of dienst naar de buitenlandse markt, inclusief verpakking, verzekering en douaneformaliteiten. 
9. Betalingsvoorwaarden: bepaal de betalingsvoorwaarden voor de exportactiviteiten, zoals  betaling vooraf, later of credit of open account. 
10. Risicobeheer: identificeer en beheer de risico's die gepaard gaan met de exportactiviteiten, zoals valutarisico's, politieke risico's en kredietrisico's. 
11. Exportdocumentatie: zorg voor de juiste exportdocumentatie, zoals facturen, paklijsten, douanedocumenten en certificaten van oorsprong. 
12. Exportfinanciering: overweeg financieringsmogelijkheden voor uw exportactiviteiten, zoals exportkredietverzekering, kredietgaranties en leningen (Flanders Trade, 2016). 

Stappenplan om te exporteren

  • Onderzoek de exportmarkt

Onderzoek of het exportland geschikt is voor de producten die je wilt gaan exporteren. Houdt daarnaast rekening met taal-en cultuurverschillen en selecteer meerdere landen voor een vergelijking.

  • Check de eventuele invoerbeperkingen

Ga na of je in het exportlanden je producten mag leveren, misschien gelden er sancties die de levering beperken.

  • Achterhaal lokale product eisen

Controleer of het exportland product eisen hebben die gelden voor jouw producten. Zo kunnen er andere etiketeisen zijn voor levensmiddelen (taal).

  • Kies je entreestrategie

Maak een keuze hoe je de producten die je wilt gaan exporteren gaat aanbieden in het desbetreffende land. Er is keuze tussen het werken met een handelsagent of een importeur, maar je kunt er ook voor kiezen om een eigen vestiging te openen.

  • Vind partners

Je vindt buitenlandse partners bijvoorbeeld op internationale beurzen of via ambassades. Maak een lijst met voorwaarden waar de partner aan moeten voldoen, plus of deze financieel gezond is.

  • Bepaal je exportprijs

Neem extra kosten zoals product aanpassing en transport mee in de verkoopprijs. Soms komen er ook nog kosten overheen voor keuringen of douane.

  • Bepaal het transport

Internationaal transport betekent meestal meer risico en hogere kosten. Het is essentieel om voor het juiste transport te kiezen. Het gebruik maken van een expediteur is hiervoor voordelig, maak afspraken wie verantwoordelijk is voor de kosten en risico's.

  • Let op verzekeringen

Wordt er binnen de Europese Unie geëxporteerd, dan ben je in dat EU-land product aansprakelijk. Zo is het belangrijk om na te gaan of je hiervoor al verzekerd bent. Daarnaast is het ook van belang om een goederentransport verzekering te hebben. De vervoerder is namelijk maar beperkt aansprakelijk voor schade tijdens het transport.

Mag de klant achteraf betalen? Dan bied een kredietverzekering uitkomst voor het geval deze klant niet betaalt.

  • Let op invoerheffingen

Binnen de EU gelden geen invoerrechten, goederen en diensten mogen vrij verhandeld worden. Buiten de EU gelden er wel invoerrechten. Ga na hoeveel invoerrechten je moet betalen wanneer je wel exporteert buiten de EU.

  • Bepaal de betalingsvorm

Er zijn een aantal verschillende betalingsvormen. Zo heb je de blanco betalingen en de documentaire incasso.

- Blanco betaling is een gewone betaling zoals vooruit betalen of achteraf betalen.- Documentaire incasso, hierbij betaalt de klant wanneer de documenten zoals een vervoersbewijs of keuringsrapport zijn verstuurd door de verkoper.

  • Maak een offerte

In de offerte wordt informatie vermeld zoals prijs, vervoer, levertijd en de betaalwijze. Spreek af wie het vervoer regelt en risico loopt voor schade tijdens het vervoer.

  • Leg afspraken vast

Om de deal uiteindelijk af te sluiten met de klant is het verstandig om alle afspraken schriftelijk vast te leggen in een contract. Zo zijn er verschillende soorten contracten om deze zaken vast te leggen.- Koopovereenkomst- Distributieovereenkomst- Agenturenovereenkomst

  • Inventariseer je exportdocumenten

Binnen de EU heb je genoeg aan een transportdocument, factuur en paklijst. Export buiten de EU zorgt voor meer documenten zoals: douanedocumenten, oorsprongsdocumenten, gezondheidscertificaten of uitvoervergunningen.

  • Aangifte douane

Binnen de EU exporteer je zonder douane. Goederen die buiten de EU worden geëxporteerd, moeten wel worden aangegeven bij de douane (KVK, 2021).

Deze stappen van een exportplan zijn relevant voor Beko Groothandel, omdat Beko Groothandel mede door de marktontwikkeling graag haar markt wil verbreden doormiddel van export en het maken van een exportplan hierbij essentieel is. 

Bestemd voor: Beko Groothandel
Gemaakt door: Riemer de Boer
NHL Stenden Leeuwarden 
Ondernemerschap & Retail management 

Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin