
Ontwikkelingen
Terugval aantal bakkers, uitdagingen op de arbeidsmarkt & zware tijden bakkerijen
Terugval aantal bakkers
'Bakkerijen steeds vaker dicht omdat een brood bakken te duur wordt'
Bakkers openen de deuren minder vaak om zo kosten te besparen. Steeds meer brood- en banketbakkers worden geconfronteerd met een hoge energierekening. Steeds meer bakkersbedrijven zien hun vaste, goedkopere energiecontracten omgezet worden in dure variabele contracten. Een energiecontract is nu wel acht tot tien keer duurder dan vorig jaar. Voor een bakker met energievretende ovens gaat het dan niet om honderden, maar duizenden euro's extra kosten per maand.
Doordat bakkers nu steeds vaker met nieuwere, duurdere contracten te maken hebben, gaat gemiddeld zo'n 8 procent van de kosten van een brood naar energie. Vorig jaar was dit tussen de 4 en 5 procent.
Al snel wordt er dan gekeken naar verduurzaming, maar dat is te voor de hand liggend. Een nieuwe oven aanschaffen kost namelijk al snel tienduizenden euro's.
Naast hoge energierekening is de prijs van tarwe mede door de oorlog in Oekraïne flink gestegen. Het is dan ook onmogelijk om die extra kosten door te berekenen, door de hoge prijzen zal een brood al snel 50 tot 70 cent extra gaan kosten.
Wanneer dit wel gedaan zal worden, zal de vraag naar brood veel minder zijn.
Een oplossing om deze kosten te drukken is dat bakkers steeds vaker maximaal vier of vijf dagen per week open gaan, in plaats van de gebruikelijke zes dagen.
Zo verwachtten de ondernemers over het 3e kwarttaal van 2022 ook een flinke daling van ruim 15% bij detailhandel van het economisch klimaat, zoals hieronder is weergegeven (CBS, 2022).

Uiteindelijk kwam deze verwachting ook uit. Door de weergegeven grafiek hieronder is de omzet bij detailhandel, voedingsspeciaalzaken, over het 4e kwartaal richting de 10 procent gedaald (CBS, 2023).
