
Uitleg GAP-analyse
Analysemodellen
Uitleg GAP-analyse
Een GAP-analyse stelt organisaties in staat om te bepalen hoe zij hun bedrijfsdoelen het best kunnen bereiken. De GAP-analyse vergelijkt de huidige situatie met een ideale situatie of doelstelling, waardoor gebreken en mogelijkheden voor verbetering naar voren komen.
Om de GAP-analyse uit te voeren, worden er vier stappen doorlopen. Deze vier stappen zijn als volgt:
1. Analyseer je huidige situatie
Bij de eerste stap wordt er een keuze genomen op welke tak van het bedrijf er wordt gericht. Er wordt geanalyseerd waar het bedrijf nu staat voordat er een plan kan worden gemaakt om de doelen te bereiken. Om de analyse uit te kunnen voeren dient er informatie achterhaalt te moeten worden binnen de organisatie door verschillende analyse modellen. Deze modellen zijn beschreven in bij Analysemodellen.
Voor informatie van het overkoepelende thema worden er marktontwikkelingen en kennisgebieden gedefinieerd, wordt er gekeken bij een 'Benchmark' op het gebied van export gedaan en wordt er gekeken naar feedback van klanten doormiddel van een enquête.
2. Identificeer de ideale, gewenste situatie
Wanneer het totale beeld van de huidige situatie in kaart is gebracht, moet er een idealistisch beeld worden gecreëerd voor de onderneming. Waar wil de onderneming graag staan? Wat lukt er momenteel niet, maar wil de onderneming graag wel? De organisatie streeft er naar om een proces te wijzigen, dit betekend niet dat ze vooruitstreven of de situatie een beetje wijzigingen, het helpt om een hoger potentieel te bereiken.
3. Vind de tekorten en evalueer de oplossingen
Wanneer de eerste twee stappen zijn uitgevoerd, kan er naar voren komen dat de doelen torenhoog lijken en onbereikbaar aanvoelen. Door deze samen te voegen, wordt er ontdekt wat er ontbreekt tussen de prestaties en het potentieel. Vervolgens moet er beslist worden welke oplossingen de kloof het meest effectief zullen overbruggen.
4. Stel een plan op en voer het uit om de kloof te overbruggen
Nadat de mogelijkheden om de kloof te overbruggen in kaart zijn gebracht en er is besloten welke mogelijkheid het beste is, moeten waarschijnlijk ook nog anderen in de organisatie daarvan worden overtuigd. De veranderingen die worden doorgevoerd kunnen namelijk ook gevolgen hebben voor andere teams en afdelingen. Zo is het belangrijk om met een plan te komen. Stel een duidelijke strategie en haalbare doelstellingen op om de overgang te helpen realiseren en iedereen aan boord te krijgen (Lucidchart Blog, 2019).
Om naar de GAP-analyse van Beko Groothandel te gaan, kan er op onderstaande knop gedrukt worden.